SDE

May 16, 2011

Lauk of the Day

Lauk dinner


Hari Rabu yang lalu saya sempat masak dinner... Sampai rumah awal sikit sebab meeting kat luar dan dekat dengan rumah. Pukul 6 lebih dah sampai rumah...... Sebab tu sempat masak, kalau tak sempat, makan dekat luar lah kami sekeluarga..


Masak ni tak lama.... tapi nak mengemas tu teruk lah juga. Saya masak kari ayam, sayur taugeh, ikan masin dan sambal belacan..... Sedap, makan bertambah tambah.....



Kari Ayam


Sila layari di sini untuk recipe kari ayam.




Ikan Masin....


Resipe paling senang, goreng jer.... Kami sekeluarga suka ikan masin jenis ni... Sedap, rangup dan garing.... Crunchy...



Sambal Belacan

Makan tak lengkap without Sambal Belacan...




Sayur Taugeh dan Carrot




Recipe Sambal Belacan


1" belacan yang telah di bakar
5 biji cili merah
5 biji cili api
1 biji tomato
garam dan gula secukup rasa

Cara cara membuatnya

Masukan semua bahan bahan diatas di dalam hand blender (kalau nak sedap gunakan lesung). Kisar jangan halus sangat.



Recipe Sayur Taugeh

2 genggam taugeh
1 batang carrot (di potong halus)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah
garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis (saya suka gunkan minyak zaiton / olive oil)

Cara cara membuatnya

Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan merah. Setelah layu masukkan carrot dan tumis hingga empuk. Masukkan cili merah dan taugeh. Masukkan garam secukup rasa.



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Letz Chat

Followers

Follow by Email