SDE

May 4, 2011

Ayam Masak Lemak Cili Api




Saya belajar resipe ini dari arwah Emak Mertua. Sempat juga belajar memasak makanan orang minang. Selain dari Masak Lemak Cili Api, saya sempat juga belajar buat Rendang Minang. Masak Lemak Cili Api ni memang mudah. The same basic resipe can be used to cook fish, seafood, chicken, Daging Salai, etc. Senang sangat, orang tak pandai masak pun boleh buat, dan amat sesuai untuk orang seperti saya.... Suka resipe yang mudah dan simple.



Bahan perencah: Kunyit, Serai, Cili Api, Asam Keping

Jangan lupa santan, daun kunyit, nenas dan bahan utama, ayam.... Kalau tak suka ayam,  boleh di ganti dengan ikan, seafood, daging salai, etc... Nenas pula boleh di ganti dengan belimbing buloh. Masa saya masak ni, di rumah saya cuma ada nenas, so saya gunakan nenas.... Kalau tak tambah pun tak apa... semua terpulang pada citarasa masing masing.

Itu sahaja bahan yang di perlukan... Perasan tak? Resipe ni tak ada bawang... Sesetengah orang masukan bawang, tapi resipe ni tak perlukan bawang langsung... Simple kan... First time tengok arwah emak masak dulu terperanjat juga, kenapa tak masukan bawang... Arwah emak kata tak sedap... So, listen to mom, as mom is always right, hehehe




Tumbuk bahan perencah, kecuali asam keping. Tumbuk baru sedap, dan saya tak pernah pulak kisar. Arwah emak cakap tumbuk, so sampai sekarang saya tumbuk. Titik serai, tak perlu tumbuk lumat.... Pada sesiapa yang jarang gunakan batu lesung ni berhati hati, jangan sampai terpercik ke mata. Dan lepas tu jangan lupa basuh tangan bersih bersih, takut bila basuh tak bersih, gosok pula kat mata!!! Mengerikan......





Masukan santan cair, asam keping dan bahan bahan yang telah di tumbuk ke dalam periuk dan panaskan hingga mendidih. Tapi jangan sampai pecah santan.... Kalau pecah santan kuah tak cantik...





Masukkan ayam. Biarkan sehingga ayam masak... Oh ya jangan lupa cuci ayam bersih bersih. Kalau boleh buang kulit ayam, tapi kalau ayam kampung tak perlu... Setelah di cuci, tos kan ayam tu... Jangan masukan ayam berserta air ayam, tak sedap. Jangan lupa selalu kacau kuah lemak ni...

 



Bila ayam telah empuk, masukkan daun kunyit dan garam secukup rasa.





Kemudian masukan nenas. Kacau... Masukan santan pekat. Sentiasa kacau kuah lemak, jangan biarkan, nanti pecah santan dan naik minyak, tak cantik lah pulak kan. Kalau kita nak diri kita cantik, masakan kita pun kena cantik juga....





Inilah Ayam Masak Lemak Cili Api, ready untuk di makan... Makan dengan nasi panas memang menyelerakan



Resipe:

Ayam
Santan pekat
Santan Cair
Cili Api (ikut citarasa)
Kunyit Hidup
Serai
Asam Keping
Nenas / Belimbing Buloh / Kentang / etc
Garam

(Maaf tak ada sukatan sebab arwah emak kata sukatan agak agak. Orang dulu dulu masak tak ada sukatan. Kadang kadang sukatan tu mengikut genggam, size tangan pulak berbeza beza, macam mana?? Kena pinjam tangan emak lah macam ni...)

Cara membuatnya

Masukan santan cair, asam keping dan bahan bahan yang tellah di tumbuk ke dalam periuk. Panaskan sehingga mendidih. Masukan ayam. Bila ayam telah empuk, masukan daun kunyit dan garam. Kemudian masukan nenas. Masukan santan pekat. Kacau sehingga masak.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Letz Chat

Followers

Follow by Email