SDE

July 31, 2012

Shelf Life Guide


Photo courtesy from Smash Bros.DOJO!!



Assalamualaikum

Dah buat kuih untuk hari raya? Atau tengah sibuk masak untuk berbuka? Masa ni lah boleh mencuba resepi2 yang tak pernah dicuba kan?

Lepas tu kan, pernah tak masa tengah sibuk2 masak, tiba2 tengok bahan yang kita nak gunakan dah expired? Frust sungguh kan....


Agak2 lah kan berapa lama kita boleh simpan bahan2 masakan kita? Dan masih selamat untuk di gunakan dan rasa bahan2 tu masih tidak berubah... 

Di sini saya kongsikan dua website yang kita boleh refer. Below is the excerpt from The Chef Yusuf Show that can be used as reference... Boleh juga refer to Still Tasty website. Banyak panduan yang berguna di kedua2 website ini....



  1. Flour unopened: up to 12 months. Opened: 6-8 months.
  2. Sugar unopened: 2 years. Sugars do not spoil but eventually may change flavor.
  3. Brown sugar unopened: 4 months.
  4. Confectioners sugar unopened: 18 months.
  5. Solid shortening unopened: 8 months. Opened: 3 months.
  6. Cocoa unopened: indefinitely. opened: 1 year.
  7. Whole spices: 2-4 years. Whether or not opened.
  8. Ground spices: 2-3 years. Whether or not opened.
  9. Paprika, red pepper and chili powder: 2 years
  10. Baking soda unopened: 18 months. Opened: 6 months.
  11. Baking powder unopened: 6 months. Opened: 3 months.
  12. Cornstarch: 18 months. Whether or not opened.
  13. Dry pasta made without eggs unopened: 2 years.Opened: 1 year.
  14. Dry egg noodles unopened: 2 years. Opened: 1-2 months.
  15. Salad dressing unopened: 10-12 months.Opened: 3 months if refrigerated.
  16. Honey: 1 year. Whether or not opened.
  17. Ground, canned coffee unopened: 2 years.Opened: 2 weeks, if refrigerated.
  18. Jams, jellies and preserves unopened: 1 year. Opened: 6 months if refrigerated.
  19. Peanut butter unopened: 6-9 months. Opened: 2-3 months.

July 26, 2012

Jom Beli Cookies! Hurry, While Stocks Last!!!


Hari Rabu lepas kami (my staff and I) buka booth di office. Ada yang jual baju, tudung dan saya jual kuih raya hasil air tangan Chef Amer. Seronok.... Sambutan dari teman2 di pejabat amat menggalakan. 

Saya suka dengan cookies Chef Amer ni... Sedap tau... Lemak, rangup, dan yang paling penting tidak terlalu manis. Kalau nak tengok gambar2 cookies sila click http://fazyslittlekitchen.blogspot.com/2012/07/hari-raya-cookies-by-chef-amer.html 

Sekiranya berminat sila hubungi 019-3189977 or email at fazidahk@gmail.com. Delivery can only be done on Saturday and Sunday. 

July 25, 2012

Hari Raya Cookies by Chef Amer

Cashew Crackers 

Almond Rochers 

Almond Slices

Butterscotch Chips Cookies

Chocolate Chips Cookies

Munchy Mocha

Nestum Clusters

Semua cookies berharga RM25 setiap bekas. Sekiranya berminat sila hubungi 019-3189977

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Letz Chat

Followers

Follow by Email