SDE

July 19, 2011

Happy Birthday Dear

"Happy Birthday Dear"














Chocolate Moist Cake covered with chocolate ganache


This cake was ordered by Sue for her beloved hubby. Thanks Sue.

July 5, 2011

Cream Puff

Hari Ahad yang lalu Aiman a.k.a Abang tak nak lunch. Kenyang... Kami semua terperanjat sebab dia baru balik dari tuition dan habis tuisyen straight balik rumah. Tak singgah di mana2 pun.... Hurmmmm... Then dia bagitau kenyang sebab banyak makan cream puff kat tempat tuition. Aunty Ina bagi makan cream puff... Ina's husband buat add math tuition kat a few of their daughter's friends..... dan dalam group tu Abang is the only boy...So everytime Aunty Ina buat kuih, Abang selalu tukang perabih.... Ada at one time tu dia sibuk suruh Akak ambil dia cepat, sebab tak  mau makan kuih hijau with chocolate sauce... Kuih hijau and chocolate sauce?? Semua orang tertanya2 kuih apa lah pulak tu. Akak dan saya pun suruh dia describe kuih tu. Kami dah jadi macam polis pencen. Bila dia habis described then kita orang semua ketawa... Oh kuih JLo rupa2 nya... Tau apa kuih JLo ni? Kuih lopes lah....


So bila Akak dengar dia makan cream puff, Akak pun nak makan jugak... Mula2 dia kata dia nak buat... So lepas solat zohor, Akak pergi kedai beli telur. Telur pulak dah habis. Masa tu Kakak saya dari Mersing ada di rumah.... So petang tu kami berkumpul di dapur buat cream puff... Masa sibuk2 buat cream puff baru kami perasan, Akak tak buat pun cream puff... Saya buat dia tengok sambil online... bertuah betul anak dara saya ni... Dia kata; "Umi dah buat, tak perlulah Akak nak menyibuk".. ish, ish...


Mula2 saya plan nak buat evening walk dengan my sister... Jln di keliling taman tempat saya tinggal.... Kami plan nak jalan after 6pm, masa tu dah tak berapa panas... Lepas asar sementara nak tungu pukul 6 petang, kami pun hidang lah cream puff for tea.... Seronok kami semua duduk bersembang sambil makan, sedar2 dah dekat maghrib.... So kami berdua did our evening walk kat dining table jer lah petang tu......


Inilah cream puff untuk tatapan semua....






July 1, 2011

Oooey Gooey Triple Chocolate Brownie


I started getting more serious in baking 4 years ago. However, I was exposed to baking since my childhood masa sekolah rendah lagi. Masa tu tolong arwah emak buat kuih raya, sebab tak ada orang kat rumah. Kakak saya yang sulong bekerja di Negeri Sembilan sementara kakak saya seornag lagi duduk di asrama. Seronok bila tiba bulan puasa, tolong emak buat kuih. Masa darjah 1 kalau emak buat kuih, saya pun ponteng puasa... Penat lah kononnya.... Nanti dapatlah makan kuih yang tak berapa nak menjadi... mcm kembang sangat lah, tak cantik lah....

Masa dulu mana ada oven di rumah, ya lah di kampung kan.. Semua menggunakan cara traditional, arang or dapur minyak gasoline..


Cara membakar kuih bauhulu masa dulu2. Courtesy of Suziey.com . 


Saya rasa sekarang, membakar kuih bauhulu cara ni hanya di gunakan at the tourist attraction places.... Kadang2 kalau tak ada arang, emak saya gunakan sabut kelapa...


Ayah saya belikan emak oven gas masa saya form 1. Sebelum tu sama emak mengunakan "stove top oven"... kalau tak silap saya seperti gambar di bawah ni... dapur masak pun pakai dapur minyak tanah...

Masih ada di pasaran ke?


Beginilah rupa dapur minyak tanah... Masih ada lagi ke orang guna dapur ni?


4 tahun yang lalu, saya berpindah tempat kerja... Tukar kerja tukar responsibility.. Then saya rasa macam tak berapa seronok di tempat... Saya pun mula mencari2 hobby. Saya pun mula berjinak2 untuk mengikuti cake deco classes.  Then mula berani menerima tempahan.... However, until now I didn't really put 100% of my effort and energy into this field.. I am doing this on part-time basis, as I have full time job awaiting for me. Dah lah tu tak ada maid pulak...

Paling saya suka bila menerima tempahan untuk wedding or hantaran... Saya suka deco dengan bunga2 sebab bunga cantik...

 In the early of June, saya betul2 stress... Stress tentang kerja. (eh tak mau lah cerita pasal ni)... Sedih sangat... So bila stress saya suka buat dessert... Teringin lah pulak nak makan Ooey Gooey Triple Chocolate Brownie. Brownie ni sedap makan masa panas2 and topped with ice-cream.... Yummyy...



Ini lah brownie saya... Brownie panas makan dengan ice-cream sejuk.... Sedap!!!!


Brownie ni lembut sebab tu panggil saya letak nama Ooey Goey Tripple Chocolate... Saya buat menggunakan 3 jenis chocolate; dark,  Ooey Gooey pula sebab lembut..... Saya dapat recipe ni dari Food Network, tak ingat pulak nama brownie tu...So sesiapa yng nak mencuba, sila click Food Network

Cuba ya jangan tak cuba...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Letz Chat

Followers

Follow by Email