SDE

January 30, 2013

Purple Roses buat Fadzlina

Assalamualaikum,

Entry kali ini adalah continuation from the previous entry. Selain dari iPhone cupcakes for hantaran, i have made another cake hantaran for Fadzlina.

Fadz telah memilih purple sebagai tema hari pernikahan. Untuk cake hantaran ini, saya telah menyiapkan beberapa kuntum bunga mawar berwarna purple...



Ini lah hasil nya....,Strawberry cake with strawberry filling and overed with fondant.





iPhone Apps Cupcakes

Hujung minggu yang panjang ni ramai lah yang melangsungkan majlis perkahwinan. Dan salah seorang dai mereka adalah kawan my daughter. Fadzlina requested cupcakes based on iPhone apps and another cake for hantaran...

Saya buat entry untuk iPhone cupcakes dulu ya...



Ini lah hasil nya, made of chocolated cupcakes and topped with the iPhone apps.



My version of "photos" icon




You got a "mail".....



Hello!!...



Lets listen to my "music" collection



Lets talk using "viber"... Free maaa....



Jom post gambar di "instagram"



Kita hantar "message" lah....



Jom twit ... "Twitter"



Ala.... Jom "facebook" lah...



Kita tengok "video" nak....



Jangan lupa 25 hb Jan 2013.... And please mark your "calendar"



"Notes"



And the iPhone is ready or delivery...



Selamat Pengantin Baru Fadz

January 11, 2013

Shelf Life of Cheese


Pict courtesy of http://www.wineandleisure.com/images/cheese.jpg

Assalamualaikum.

Baru baru ni saya mencuba recipe Walnut Cheese Brownies dari blog Resipi Citarasawan. Untuk resipi dari Kak Wan sila click di sini. Tapi hari ni saya bukan nak bercerita tentang resipi ni... Resipi ni memang sedap, dan untuk penggemar brownies di luar sana, sila lah cuba resipi ni. Sedap, memang sedap.

Hari ni saya nak bercerita tentang cheese. Mula2 tu rasa seronok sebab bahan2 semua ada. Bila saya tengok stock cream cheese dalam fridge, Ya Allah, ada tiga bungkus cheese yang dah expired. Nasib baik ada satu block cheese yang belom expire, so boleh lah saya meneruskan kerja2 membuat brownies tu.....

Saya rasa satu pembaziran terpaksa buang cheese yang dah expire tu. Jadikan ini satu pengajaran, lain kali jgn beli banyak2 dan simpan dalam fridge. Ini kena selalu check stock dalam fridge dan pantry.....

Saya pun "google" untuk check jangka hayat cheese dan beberapa dairy products. Dairy products ni jangka hayat agak pendek. Bila say checked, rupa2nya sesetengah dari cheese ni masih boleh digunakan walaupun telah melebihi "expiry date" or "best before date". 

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut cara2 menyimpan dairy products dan mengenal pasti sama ada products tu masih selamat untuk di makan sila lawati laman web eatbydate


Di sini saya lampirkan jadual jangka hayat untuk beberapa jenis cheese. Walaupun cheese telah mejangkau "best before date" teteapi masih belom berubah warna, tidak berbau, tidak berkulat dan masih lembut, 
In Sya Allah, cheese tu masih boleh di gunakan. 


Hard Cheeses

(Unopened)
Fridge
Freezer
Past Printed Date
Past Printed Date
Hard Cheese (Parmesan, Asiago, Romano) lasts for
2-4 Months
6-8 Months
Shredded Hard Cheese lasts for
1-2 Month
6-8 Months
Semi-Hard Cheese Chunk (Cheddar, Swiss) lasts for
1-2 Months
6-8 Months
Sliced Semi-Hard Cheese lasts for
1 Month
6-8 Months
(Opened)
Refrigerator
Freezer
Hard Cheese Chunk (Parmesan, Asiago, Romano) lasts for
3-6 Weeks
6-8 Months
Shredded Hard Cheese lasts for
3-4 Weeks
6-8 Months
Semi-Hard Cheese Chunk lasts for
3-6 Weeks
6-8 Months
Sliced Semi-Hard Cheese lasts for
2 Weeks
6-8 Months


Soft Cheeses

(Unopened)
Refrigerator
Freezer
Past Printed Date
Past Printed Date
Brie Cheese lasts for
1 Week
Mozzarella Cheese lasts for
1-2 Weeks
6 Months
Feta Cheese lasts for
1 Week
Monterey Jack Cheese lasts for
1-2 Weeks
6 Months
Muenster Cheese lasts for
1-2 Weeks
Havarti Cheese lasts for
1-2 Weeks
6 Months
Gorgonzola Cheese lasts for
1-2 Weeks

Cream Cheese

(Unopened)
Refrigerator
Freezer
Past Printed Date
Past Printed Date
Cream Cheese (Foil Wrapped) lasts for
3-4 Weeks
2 Months
Cream Cheese (Plastic Container) lasts for
3-4 Weeks
Flavored Cream Cheese lasts for
3-4 Weeks
Reduced Fat Cream Cheese lasts for
2-3 Weeks
Neufchatel Cheese lasts for
2-3 Weeks
(Opened)
Refrigerator
Freezer
All Cream Cheese lasts for
1-2 Weeks

Cottage Cheeses

(Unopened)
Refrigerator
Freezer
Past Printed Date
Past Printed Date
Cottage Cheese lasts for
7-10 Days
3 Months
Ricotta Cheese lasts for
7-10 Days
3 Months
(Opened)
Refrigerator
Freezer
Cottage Cheese lasts for
5-7 Days
2-3 Months
Ricotta Cheese lasts for
5-7 Days
2-3 Months

January 7, 2013

Durian Cream Puff

When was the last time I baked cream puff? A year ago? Lama betul tu....



Jom makan..

New Year Eve Pizza




Assalamualaikum, dah lama tak update bog ni, dah mula bersawang... Hari ni boleh type entry sebab tak boleh balik, hujan lebat, nak drive pun rasa tak seronok.

Tahun 2012 adalah tahun malas sedunia bagi saya. Jarang jarang sekali nak masak. So azam tahun 2013 ni saya rasa nak rajin sikit masak, kesian dapur saya... Dah lama sangat take a break. So kasi dia bekerja lebih sikit.

So pada petang tahun baru 2013, saya pun melaksanakan azam baru saya, Masak!!! Apa nak masak ni? Ya Allah, soalan yang susah sangat nak jawab. Ok, start with something yummy and easy, apa lagi yang terbayang di kepala.... pizza.....

Petang tu saya buat 2 flavours of pizza, spicy tuna dan satu lagi saya namakan tropicana pizza....

Spicy Tuna Pizza. Pizza base topped with chili tuna and lots of mozzarella cheese.


Topicana Pizza. Pizza base topped with tomato pizza sauce, chicken sausage, pineapple and red capsicum.

On top of the pizza, saya goreng ayamas dan wallla... Kami sekeluarga menjamu selera dengan homemade pizza dan ayam goreng yang rangup...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Letz Chat

Followers

Follow by Email