SDE

June 30, 2011

Ultraman

Masa anak anak kecik2 dulu selalu jugak tengok Ultraman dengan derang. Seronok tengok cerita mcm ni, ada raksaksa, habis satu bandar hancur bila raksaksa mengamuk... Then Ultraman came to the rescue... hehehe... Tak payah nak fikir susah2 nak tau apa message yg tersirat... Orang jahat mesti kalah, dan orang baik mesti menang.... Tapi penat kan jadi Ultraman ni, selalu aje raksaksa datang menyerang bumi.... Dah lah tu Ultraman tak boleh duduk lama kat bumi, paling lama 3 minit. Sebelum habis 3 minit, Ultraman kena terbang ke arah Matahari to recharge his energy... Kalau tak dia "mati"...


Ultraman, courtesy of Wikizila... Wiki untuk Godzila pun ada jugak....

Kalau nak mengenali Ultraman dengan lebih lanjut, sila rujuk Ultraman's Statistic (which I copied and paste from Wikizila):

■Height: 40 m (130 ft)

■Weight: 35,000 tons

■Age: 20,000 Earth years old (Considered pretty young (around 20) by Ultra standards)

■Flight Speed: Mach 5

■Jump Ceiling: 800 m (2,600 ft)

■Running Speed: 450 km/h (280 mph)

■Swimming Speed: 200 knots (230 mph)

■Physical Strength: Ultraman possesses immense strength. He can lift a 100,000-ton tanker but no more than 200,000 tons, the weight of monster Skydon, in his original 1960s incarnation. Whether or not he has grown stronger remains unknown.

■Occupations: Teacher at Space University (Uchū Daigaku, Space University?); Chief of Space Garrison Milky Way Office (Uchū Keibitai Gingakei Kyoku?)
■Human Form: Shin Hayata (host)

■Transformation Item: Beta Capsule (Bētā Kapuseru, Beta Capsule?)

(Besar dan gagah betul Ultraman ni.... )


Zaman2 menonton Ultraman ni dah lama berlalu bagi saya... Dah tak ada masa nak tengok rancangan ini... Cuma bila balik kampung sempat lah juga tengok cerita Smurf, my favorite cartoon since college time. Masa kat college dulu, every Saturday morning menghadap TV nak tengok Smurf... Eh jauhnya melalut...


Baru2 ni Rosni, my colleague asked me to bake carrot cake for her son's birthday. She told me, her son like to watch Ultraman, so saya pun buatlah Ultraman cake... Cari Ultraman figurine, tak jumpa lah pulak... so I changed to edible photo and covered with cream cheese frosting. Ini lah cake for Rosni's son, Elmy....



June 28, 2011

Lilac and Pink Roses




Hujung bulan lepas, masa tu tengah lepak2 kat rumah my father di kampung, mata dah layu, tinggal nak tutup, tiba2 sms masuk.... "Fazy, u boleh tak buat engagement hantaran cupcake for my niece?" Lebih kurang begitulah bunyi sms from Shad.... 


Actually, Dalina (Shad's sister) requesting deco similar to my old design, cuma color lain. Instead of red and pink roses, she wanted lilac and pink roses as deco...



Actually, setiap color roses ni ada makna yang tersirat, different color different meaning... There is also meaning on the number of roses... ish, ish.... lepas ni kena berhati2 lah ye kalau nak bagi roses kat orang... Nanti kalau ada masa saya tulis tentang roses ni....


Mana2 yng belum berkahwin tu kalau terima 108 roses, kenalah fikir masak2 ya.... ia bermaksud "marry me"...



3 roses: "I Love You"
Lilac Rose: "The begining of true love"
Pink Rose: "romance, beauty, elegance, joy and admiration"



The cupcakes were packed in individul packaging complete with ribbon.



June 27, 2011

White and Red Roses for Aisya & Salahudin



Eh dah hampir seminggu tak update blog.... Gambar2 pun terperam dalam computer bertambah2. Entah kenapa semakin slow nak mengemaskini blog ni... Mungkin sebab tak sihat kot, dah hampir dua minggu batuk... Makan ubat batuk dah berbotol2 dan berjenis2, tapi sama aje... Paling teruk bila tengah meeting kat office. So sekarang ni bila meeting saya akan pilih tempat duduk yang berhampiran dengan pintu. Bila rasa nak terbatuk dan tak boleh ditahan, saya pun berlalri ke washroom. Berulangkali ke washroom, kalau tak habis semua ornag dalam meeting room tu effected... Paling kesian bila pulak ada pregnant lady dalam meeting room... ish, ish,... tak mahulah jadi orang yang spread the virus...


Walaupun tak berapa sihat, tapi saya seronok. Erda, my fb's friend (also my customer) trusted me to bake and decorate cupcakes for her sister-in-law's wedding. Cupcake for hantaran... Saya memang suka deco for wedding and hantaran especially kalau deco involve bunga...


Senang berusurusan dengan Erda.... We agreed on the design after exchanging information via smses and fb messages. Senang.... The most important, Erda nak red and white deco.... Tentang design and type of flowers, dia kata terpulang...


So ini lah hasil dari our virtual discussion, hehehe

A & S: Aisya and Salahudin


Kenapa saya pilih red and white roses? Mesti ada sebab kan.... Semua orang tau, Red Rose is a symbol of love but did you know, if we give a bouquet of red and white roses, its means unity? Although I didn't decorate it as a bouquet of flower, tapi bila bila combine a few cupcakes nampak macam sejambak bunga mawar merah dan putih....





I love red and white roses...




Loving it even more....“You’re heavenly,” reverence and humility, innocence and purity, “I’m worthy of you,” and secrecy and silence.



Sekuntum mawar merah





True love



Red and white roses signify unity



June 16, 2011

Selamat Pengantin Baru - Izwan and Iqtiyanim

Hari Sabtu yang lalu, kami sekeluarga attended my cousin's son's wedding at Galeri Shah Alam, Yayasan Seni Selangor. Menarik pulak buat wedding reception kat sini.... Tepi tasik dan saya suka sangat dengan the building architecture.



Photo courtesy of Galeri Shah Alam

Cantik kan...  Canopies for the guest are located between this building and the lake....




Photo courtesy of Ndah Catering




Rupa2 nya Yayasan Seni Selangor ini telah diilhamkan oleh D.Y.M.M Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj semasa baginda menjadi D.Y.T.M Raja Muda Selangor pada pertengahan tahun 1989.


Di bawah ini adalah sedutan dari laman web Galeri Shah Alam:

"Tiga buah bangunan kayu yang terletak di Taman Tasik Shah Alam telah dikenalpasti untuk dijadikan galeri. Rekabentuk bangunannya yang banyak memaparkan seni ukir dan reka bentuk Melayu traditional amat bertepatan dengan objektif penubuhan Yayasan Seni Selangor. Pemilihan lokasi ini dirasakan amat ideal berdasarkan kedudukannya di tengah-tengah pusat Bandar Shah Alam, tambahan pula Taman Tasik Shah Alam merupakan pusat rekreasi yang amat popular di kalangan penduduk tempatan dan Lembah Klang khasnya."


So, tengahari tu kami sekeluarga attended the wedding reception. We were told, pengantin akan sampai pukul 1:30 ptg, menaiki boat... Oh something different, tak pernah pulak tengok pengantin datang naik boat...

Abang, minum jangan tak minum.....




Give me 5!!!!




Adik, kenapa tu???



Tunggu pengantin tiba....



Makciks, Pakciks and cousins ......



Haa... tu dia... pengantin datang naik boat....



Ambil gambar dari bawah canopy... sebab tu jauh... panas.... red carpet from the jetty to the pelamin... Style kan...


















Rombongan pihak pengantin perempuan




Wajib ambil gambar wedding cake.....



Izwan and Iqtiyanim






Meja pengantin

Alamak lupa nak ambil gambar food... We were served nasi beriyani, ayam kurma, rendang, ayam masak merah, acar timun, papadom, fruits complete with sagu gula melaka, cendol, teh tarik dan cold drinks... not bad lah...


I was told that pihak penguruan Galeri Shah Alam arrange for the whole things, pelamin, food, canopies, inclusive the door gift for tetamu... Senang kan... tak payah bersusah payah nak menyediakan persiapan..... Tapi kalau buat tengahari agak menyeksakan bagi pengantin kot.... basah kuyup berpeluh....


June 13, 2011

Cuti Sekolah dah Habis????

Pagi ni kelam kabut betul... Hari pertama sekolah setelah cuti selama 2 minggu... Malasnys nak pergi kerja.... Setelah 2 minggu jalan lengang, kini kembali meredah jam...


Hari ni juga Afiqah started her practical tranining at ING Takaful... The office is located at Jalan Raja Chulan.... lubok jam tu... So she decided to car pool with me until KL sentral then take monorail until Chulan Station... Actually menumpang I lah hari2... Bagus jugak, tak payah lah dia nak drive ke city centre tu....


So, last friday, I took annual leave just nak tengok office ni, and how far it is from the station. Kami pun plan nak meronda KL... Adik and her best friend Sabrina pun nak ikut sama... Both of them seronok nak naik monorail ni.


Kami pun keluar pagi around 9am, hantar Abang tuisyen, then I drove to my office at Sentral. Parked my car at my office, then 4 of us walked to the monorail station. Jauh jugak monorail station ni from KL Sentral... We had to take staircase one level down and walked quite a distance along a narrow pathway (berdebu pulak tu, due to construction work), then cross the road to the monorail station. Berpeluh jugak lah di buat nya.



Our tickets




Adik and Sabrina

After we bought our ticket, we have to take escalator up....


Penatlah tunggu train tak sampai2... Rehat kejap lah



Nasib baik tak ramai orang, boleh lah duduk... kalau tak berhimpit lah.....



Ha... dah sampai tempat yang di tuju... sempat lagi posing tu.....



Waiting for our train back to KL Sentral.... Panas lah pulak... Akak berdiri di depan kipas untuk menyejukkan badan... Sejuk tak Akak?????



Seronok???


June 10, 2011

Kursus Lanjutan Terokai Rahsia Coklat

Ini adalah entry tertangguh...


I attended this 2 days class organised by Chef Amer last month. This was my 2nd class with him. Seronok belajar dengan Chef Amer ni. Kelas pertama kami di ajar cara2 untuk mengendalikan chocolate compound, kelas ni pula kami belajar cara2 untuk membuat chocolate mnggunakan chocolate couverture.


Ini lah sebahagian dari gambar2 semasa dalam kelas..















Chef Amer in action


Me and Salfarina. I am practicing tempering the chocolate and supervised by Sal.

Salfarina ni working full time as a lecturer, tapi masa ada lagi masa buat chocolate.. Ada kedai chocolate di Melaka, THC Chocolate. Saya kagum dengan Sal and her partners, masih muda tapi rajin berusaha untuk maju.


Check temperature, ok tak??? Dah boleh masukkan dalam mold ke???




Chef Amer buat demo



Inilah bunga gubahan Chef Amer



Process pembahagian chocolate






 Gambar2 hasil kerja kami akan saya masukkan di next entry.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Letz Chat

Followers

Follow by Email