SDE

March 25, 2011

Sour Cream Pasta


Sour Cream Pasta

Another recipe from Ree Drummond.  Saya suka mencuba recipe casserole with lots of cheese. Anak anak saya suka anything with cheese, especially Aiman, and he loves pasta with cheese.

Nama asal recipe ni ialah "Sour Cream Noodle Bake" tapi saya tukarkan menjadi "Sour Cream Pasta", sebab saya tak gunakan egg noodle, tapi saya gantikan dengan Bow Tie Pasta or in italian known as farfalle. Anak bongsu saya, Batrisyia pilih pasta ni.



Some of the ingredients; pasta, sour cream, cream cheese, tomato sauce.... Not in the photo; minced meat, green onion (daun bawang), garam, lada hitam dll....



Masak daging... tak perlu gunakan minyak....


Kacau hingga masak



Masukkan tomato sauce



Kacau...



Tambahkan garam secukup rasa dan lots of freshly ground black pepper. I meant plenty, really plenty of black pepper....

Boleh juga tambahkan chili flake dan italian seasoning, mengikut cita rasa masing masing.


Sementara menunggu meat sauce masak, rebus pasta



Setelah masak, toskan....



Sour cream...



Tambahkan cheese

In the original recipe, Ree used curd cottage cheese. Saya cari di hypermarket, tapi tak jumpa this cheese. Sekiranya tak ada cottage cheese, gantikan dengan ricotta cheese. Ricotta cheese pun tak jumpa, so saya ganti dengan cream cheese. The most important ada cheese....



Kacau rata



Tambahkan dengan plenty of freshly ground black pepper...



Masukkan pasta


Gaul rata


Masukkan daun bawang dan kacau rata

Pasta di bahagi dua...

Masukkan 1 bahagian pasta dalam casserole


Tambahkan dengan separuh dari meat sauce....


Cheddar cheese... pastikan parut sendiri cheddar cheese anda....



Taburkan separuh dari cheese...




Ulang dengan lebihan pasta, meat sauce dan cheese. Bakar di dalam oven dengan suhu 175C selama 20 - 30 minit, atau sehingga cheese melted...



Inilah hasilnya




Yummy...



The verdict: Aiman loves it, Batrisyia kurang menggemari pasta ni, sebab agak masam...


Recipe

Ingredients:
• 500gm minced meat
• 1 can (15-ounces) Tomato Sauce
• ½ tsp garam
• Freshly Ground Black Pepper
• 250gm Pasta
• ½ cawan Sour Cream
• 1-¼ cawan Curd Cottage Cheese
• ½ cawan daun bawang yang telah dicincang 
• 1 cawan Sharp Cheddar Cheese yang telah di parut


Cara cara membuat:

Panaskan oven 175C


Masak minced meat, dan setelah daging masak masukkan tomato sauce. Tambahkan garam and lada hitam. Kacau dan biarkan sehingga masak.

Masak pasta dan toskan.

Di dalam mangkuk yang berasingan, gaulkan sour cream dan cheese. Masukkan lada hitam (banyak). Masukkan pasta, gaul. Tambahkan daun bawang dan gaul.

Masukkan separuh dari pasta ke dalam casserole. Ratakan. Lapiskan bahagian atas pasta dengan meat sauce. Taburkan separuh dari cheddar cheese. Ulang dengan pasta, meat sauce dan akhir sekali degan cheese. Bakar selama 20 minit atau sehingga cheese cair.


Please click here for the original recipe.


March 17, 2011

Curry, Curry, Curry.....

Jemput Jemput Ikan Bilis dan Kari Ayam

Inilah makanan kegemaran kami sekeluarga, jemput jemput ikan bilis cicah kari, tak kira lah kari apa pun, ayam atau daging. Yang penting kari... We can have it during dinner, breakfast or lunch. Setiap kali masak kari, dia orang mesti suruh buat jemput jemput ikan bilis... Kari pula mesti pekat, tak suka kari cair. 

My version of curry is so simple. Tak perlu santan. Saya suka simple dan tak complicated. Nak kata healthy, mungkin juga, sebab saya tumis gunakan minyak zaiton. Tapi doctor saya cakap minyak yang paling bagus ialah minyak kelapa. Even minyak zaiton pun kalah dari segi khasiat, tapi minyak kelapa ni memang mahal. Kalau nak tahu khasiat minyak kelapa sila klik di sini. Saya pun baru tau minyak kelapa ni boleh membantu menguruskan badan..... 

Eh jauh pulak melalut. Oh ya, bercerita tentang kari ni, tak susah pun nak buat.



Panaskan minyak zaiton, agak agak cukup untuk menumis. Tumiskan bawang yang telah di mayang bersama dengan daun kari, kayu manis, bunga lawang, biji pelaga, bunga cengkih, dan biji sawi. Saya masukkan segala rempah tumis yang ada di dapur. Terpulang, kalau tak mahu campurkan sesetangah dari rempah tumis ni pun tak apa. Semuanya mengikut citarasa masing masing. Tapi kalau boleh jangan tinggalkan daun kari..... kan kita masak kari 

Saya teringat Michael Smith, Chef at Home selalu sebut, the secret is to cook without a recipe



Bila dah naik bau, masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dicincang halus. Kalau tak ada food processor, kisar sahaja... Cepat dan mudah. Tak perlu cincang manually atau tumbuk gunakan lesung batu. Tapi arwah Mak saya bagi petua, sedap kalau tumbuk dalam lesung batu. Tumis sehingga masak dan naik minyak. 



Masukkan rempah kari. Kalau kering sangat, tambahkan sedikit air. Tumis hingga masak.



Masukkan ayam dan gaul hingga rata. Di sini saya gunakan drumstick (sebab ini saja yang ada di dalam fridge), tapi boleh di gantikan dengan bahagian lain....



Tambahkan air secukupnya.......



Biarkan sehingga masak. Tambahkan garam dan sedikit air asam. Kadang kadang saya gantikan air asam dengan lemon. Tutup sehingga ayam empuk dan masak. 



Wallaaa ini lah hasilnya, my chicken curry....




Ini pula beef curry


Recipe

600 gm ayam (atau 600 gm daging)
1 biji bawang besar size sederhana (dimayang nipis nipis)
8 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 cm halia
1 bungkus kecil rempah kari daging
air asam dan garam secukup rasa
minyak zaiton untuk menumis
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang (star anise)
2 biji cardamom (biji pelaga)
2 kuntum bunga cengkih
1 tsp biji sawi
Sedikit daun kari
Air

Panaskan minyak zaiton dalam kuali menggunakan api yang sederhana panas. Masukkan rempah bawang besar yang telah di mayang, daun kari, kayu manis, cengkih, pelaga, biji sawi dan bunga lawang. Tumis hingga naik bau.

Kisar bawang merah, bawang putih dan halia. Masukkan ke dalam kuali, tumis sehingga golden brown. Masukkan rempah kari. Kalau terlalu kering tambahkan sedikit air. Kacau.

Masukkan ayam dan gaul rata. Tambahkan air mengikut citarasa. Kalau inginkan banyak kuah, lebihkan air, kalau suka kari yang pekat, gunakan sedikit air. Tutup kuali dan biarkan sehingga ayam masak. Tambahkan air asam dan garam secukup rasa. Setelah kuah pekat padamkan api dan hidangkan.

Note:


Untuk kari daging, ayam diganti dengan daging mengikut kuantiti yang sama. Daging hendaklah di rebus sehingga masak terlebih dahulu.

March 15, 2011

Creamy Chicken Spaghetti Casserole



Hari Ahad minggu lepas adalah "Hari Cheese Sedunia" bagi saya... Mulakan pagi saya dengan Chocolate Desire dan menikamati hidangan tengahari dengan Creamy Cheese Spaghetti Casserole. Yummy dan "menggummukkan"  

Recipe ni saya dapat dari laman web Ree Drummond, also known as The Pioneer Woman. Sila klik disini untuk original recipe. Saya terpaksa mengubah recipe ini mengikut my own interpretation dan sebahagian dari ingredients dalam original recipe memerlukan bahan-bahan yang tidak halal. But it turned out to be ok..... My children loved it... To all pasta and cheese lover, you should try this recipe. It is simple, easy to cook and taste delicious..... Ingredients pun tak banyak....


Bawang di mayang 
Dalam original recipe tak ada bawang, tapi saya tambahkan bawang. Saya suka bau caramelized onion.



White button mushroom.
Saya gunakan fresh mushroom instead of canned mushroom. Rasa lebih sedap. Kalau tak ada fresh mushroom, boleh di ganti dengan cendawan di dalam tin dan banyak di supermarket.



Rebus ayam sehingga masak (30 - 40 minit). Asingkan ayam dan setelah sejuk siat daging ayam. Simpan air rebusan ayam (anggaran 3 cawan) and keep the balance of the chicken broth in the pot. 



Panaskan 2 sudu makan butter dan goreng bawang sehingga lembut dan golden brown. Masukkan cendawan dan tambahkan 1/4 cawan air rebusan ayam. (Maaf, lupa nak ambil gambar). Tambahkan garam dan black pepper secukup rasa. Biarkan sehingga masak (dalam 8 - 10 minit) dan kering.



Setelah masak keluarkan dari kuali.


Didihkan lebihan air rebusan ayam. Patah2 kan spaghetti dan masukkan ke dalam air rebusan. Sekali lagi saya lupa nak ambil gambar. Amateur.... bukan professional... Sebab tu selalu lupa... Or sebab dah tua... Ohhhh tidak!!!!

Bila spaghetti dah masak, toskan...

Panaskan 6 sudu makan dalam kuali. 


Masukkan tepung....


Whisk tepung hingga sebati



Tambahkan 2 1/4 cawan air rebusan ayam yang telah di asingkan tadi.... Kacau lagi hingga sebati. 




Tambahkan susu dan kacau lagi. Masukkan garam dan black pepper secukup rasa. Biarkan sehingga mendidih dan pekat.



Padamkan api dan tambahkan Parmesan cheese dan kacau.



Masukkan cendawan



Ayam dan buah zaiton. Tapi saya recipe saya tak ada buah zaiton sebab anak-anak saya tak suka buah zaiton. Mesti sedapkan kalau ada, tapi apa kan daya... 

Kacau hingga sebati


Masukkan spaghetti

Gaulkan 







Masukkan dalam bekas casserole



Dan taburkan dengan Parmesan cheese. Anak-anak saya suka banyak cheese, jadi saya tabur banyak-banyak, tapi ikut citarasa masing. Kalau kurang suka cheese, tabur sedikit saja. 

Saya suka beli cheese block dan parut sendiri. Lebih menjimatkan lagipun seronok parut sendiri. Buat exercise sikit, hehe


Bakar didalam 175C oven sehingga masak (golden brown) lebik kurang dalam 30 minit.



Maaf, gambar tak berapa memuaskan...



  Hidangkan... lebih sedap kalau di makan bersama salad..... Saya tak sempat pun nak buat salad, anak-anak dah makan dulu. Lagipun mereka allergy with vegetables... Alasan mereka sebab tak suka sayur.



Garnished with black pepper.

Anak lelaki saya tambahkan bukan setakat black pepper, dia tambahkan juga Tabasco. Dia suka panas, pedas dan cheezy...

Di sini saya sertakan recipe yang telah di ubahsuai mengikut citarasa kami sekeluarga dan yang paling penting semua ingredients yang saya gunakan adalah halal.

Recipe

500 gm ayam (saya gunakan bahagian dada)
8 tbsp butter
200 gm cendawan putih (white button mushroom).
1/4 cawan tepung
2 dan 1/4 cawan air rebusan ayam (chicken broth)
1 dan 1/2 cawan susu (whole milk)
1 cawan Parmesan cheese yang telah di parut (grated)
1 cawan buah zaiton, di cincang
Garam dan lada hitam (black pepper)
500 gm spaghetti
Cheese untuk di tabur di atas spaghetti


Rebus ayam dan biarkan mendidih lebih kurang dalam 30 - 40 minit. Setelah ayam masak, keluarkan dari periuk dan biarkan sehingga sejuk. Biarkan air rebusan di dalam periuk.

Panaskan 2 tbsp butter di kuali. Masukkan bawang dan goreng hingga kekuningan. kemudian masukkan cendawan dan tambahkan 1/4 cawan air rebusan ayam. Masukkan garam dan lada hitam secukup rasa. Tutup dan masak menggunakan api sederhana panas selama 8 - 10 minit. Biarkan sehingga air kering. Keluarkan cendawan dari kuali.

Asingkan 2 1/4 cawan air rebusan ayam. Didihkan lebihan air rebusan ayam dan gunakan untuk merebus spaghetti. Patah patah kan spaghetti kepada 3 bahagian. Sekiranya mahukan spaghetti yang lebih pendek, patah patah kan kepada 4. Terpulang kepada citarasa masing masing. Rebus spaghetti mengunakan lebihan air rebusan ayam dan biarkan sehingga masak. Toskan

Siat siat (koyakkan) daging ayam, lebih kurang 2 cawan ayam.

Panaskan 6 tbsp butter di dalam kuali. Masukkan tepung dan kacau sehingga sebati. Tambahkan 2 1/4 cawan air rebusan ayam, dan kacau. Masukkan susu, dan di ikuti dengan garam and lada hitam secukup rasa. Kacau sehingga memdidih dan pekat. Matikan api dan tambahkan 1 cawan Pamesan cheese dan kacau.

Masukkan cendawan, ayam dan buah zaiton (olive). Kacau sehingga sebati. Masukkan spaghetti dan kacau.

Masukkan ke dalam casserole, taburkan cheese dan bakar di oven dengan suhu 175C sehingga kekuningan. Setelah masak, hidang dan hiaskan mengikut citarasa masing masing.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Letz Chat

Followers

Follow by Email