SDE

May 6, 2011

Spaghetti Tomyam

Zen by Secret Recipe’s Thai Spaghetti


My office colleague and I always had our lunch at Sooka, KL Sentral. Banyak pilihan... Kadang2 jemu juga asyik makan di Cafe at the office. One of the makan place that we always visited is Zen. My friend always ordered Zen's Thai Spaghetti and it looks sooo delicious. Unfortunately, I can't take prawn. It smells sooo good and make me drooling all over...... (am I drooling??? A bit of exaggeration... hehe)


So, one day I decided to cook spaghetti with Thai flavour at home. I have to try this at home, since I can't have have it at Zen, might as well I cook it, homemade and cook with love... Paling teruk pun anak2 tak mahu makan...

 
I took some photos, but unfortunately not all.... Masa tu nak cepat, sebab Abang nak pergi tuition, so ambil gambar mana yang sempat je...




Broccoli yang di rendam di dalam iced water

Rebus broccoli. Bila masak, angkat dan immediately rendam di dalam iced water. Bila rendam sayur sayuran yang telah di celur di dalam iced water, warna sayur tetap kehijauan... Cantik sikit. Carrot pun saya rebus dan rendam di dalam iced water. Color tetap menarik....




Panaskan olive oil dan tumis bawang dan bawang putih yang telah di cincang (or kisar).





Masukkan serai dan cili api yang telah di titik. Saya cuma masukkan sedikit cili api sebab Adik tak suka pedas. Tapi kalau tambah lebih sedikit mesti sedap.... lagi pedas lagi sedap...






Bila sudah kekuning kungingan, masukkan isi ayam yang telah di potong dadu. Kalau tak suka ayam, boleh di ganti dengan seafood.... I am sure kalau tambah udang mesti sedap kan... tapi malang bagi saya, saya tak boleh makan udang. Kalau makan di luar dan saya tak makan udang, mesti orang tanya. Kenapa tak makan udang? Bila saya jawab, alergi, derang tanya apa jadi... Sekarang ni kalau orang tanya, saya jawab: "kalau makan udang dan ketam, susuk kat muka saya nanti jatuh berguguran, muka jadi hodoh, semua orang nanti takut, dan tak mahu makan dengan saya"





Bila ayam dah masak, masukan tomyam paste. Tumis sehingga tomyam paste masak.



 

Masukan spaghetti. Gaul rata.





Masukan tomato dan daun limau purut. Gaul rata.






Masukan broccoli dan carrot. Gaul sehingga sebati. Tanbahkan garam secukup rasa.





Setelah masak, padam api dan hidangkan....





Enjoy!!!!!


Resipe:

250gm angel hair spaghetti (kalau tak ada angel hair, the normal spaghetti pun boleh), di masak mengikut arahan di bungkusan
300gm ayam (boleh di ganti dengan udang, sotong or campur)
3 ulas bawang putih - di cincang
1 biji bawang besar - di cincang
1cm halia - di cincang
2 batang serai - di titik
5 biji cili api (mengikut citarasa, tambah kalau tak cukup pedas) - di titik
3 helai daun limau purut
100gm broccoli
1 batang carrot
2 biji tomato
3 tbsp tomyam paste
Gula dan garam secukup rasa
Minyak zaitun untuk menumis

Cara membuatnya:

Celur broccoli dan carrot. Rendam di dalam iced water.

Tumis bawang, bawang putih adn halis yang telah di cincang. Masukan serai dan cili api. Tumis sehingga naik aroma.

Masukan ayam (atau udang, sotong). Tumis sehingga masak.

Masukan tomyam paste. Kacau dan tumis sehingga naik aroma.

Campurkan spaghetti dan gaul rata. Masukan tomato, daun limau purut, broccoli dan carrot. Gaul sehingga perencah sebati. Padam api dan hidangkan.








No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Letz Chat

Followers

Follow by Email