SDE

June 30, 2011

Ultraman

Masa anak anak kecik2 dulu selalu jugak tengok Ultraman dengan derang. Seronok tengok cerita mcm ni, ada raksaksa, habis satu bandar hancur bila raksaksa mengamuk... Then Ultraman came to the rescue... hehehe... Tak payah nak fikir susah2 nak tau apa message yg tersirat... Orang jahat mesti kalah, dan orang baik mesti menang.... Tapi penat kan jadi Ultraman ni, selalu aje raksaksa datang menyerang bumi.... Dah lah tu Ultraman tak boleh duduk lama kat bumi, paling lama 3 minit. Sebelum habis 3 minit, Ultraman kena terbang ke arah Matahari to recharge his energy... Kalau tak dia "mati"...


Ultraman, courtesy of Wikizila... Wiki untuk Godzila pun ada jugak....

Kalau nak mengenali Ultraman dengan lebih lanjut, sila rujuk Ultraman's Statistic (which I copied and paste from Wikizila):

■Height: 40 m (130 ft)

■Weight: 35,000 tons

■Age: 20,000 Earth years old (Considered pretty young (around 20) by Ultra standards)

■Flight Speed: Mach 5

■Jump Ceiling: 800 m (2,600 ft)

■Running Speed: 450 km/h (280 mph)

■Swimming Speed: 200 knots (230 mph)

■Physical Strength: Ultraman possesses immense strength. He can lift a 100,000-ton tanker but no more than 200,000 tons, the weight of monster Skydon, in his original 1960s incarnation. Whether or not he has grown stronger remains unknown.

■Occupations: Teacher at Space University (Uchū Daigaku, Space University?); Chief of Space Garrison Milky Way Office (Uchū Keibitai Gingakei Kyoku?)
■Human Form: Shin Hayata (host)

■Transformation Item: Beta Capsule (Bētā Kapuseru, Beta Capsule?)

(Besar dan gagah betul Ultraman ni.... )


Zaman2 menonton Ultraman ni dah lama berlalu bagi saya... Dah tak ada masa nak tengok rancangan ini... Cuma bila balik kampung sempat lah juga tengok cerita Smurf, my favorite cartoon since college time. Masa kat college dulu, every Saturday morning menghadap TV nak tengok Smurf... Eh jauhnya melalut...


Baru2 ni Rosni, my colleague asked me to bake carrot cake for her son's birthday. She told me, her son like to watch Ultraman, so saya pun buatlah Ultraman cake... Cari Ultraman figurine, tak jumpa lah pulak... so I changed to edible photo and covered with cream cheese frosting. Ini lah cake for Rosni's son, Elmy....



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Letz Chat

Followers

Follow by Email