SDE

July 1, 2011

Oooey Gooey Triple Chocolate Brownie


I started getting more serious in baking 4 years ago. However, I was exposed to baking since my childhood masa sekolah rendah lagi. Masa tu tolong arwah emak buat kuih raya, sebab tak ada orang kat rumah. Kakak saya yang sulong bekerja di Negeri Sembilan sementara kakak saya seornag lagi duduk di asrama. Seronok bila tiba bulan puasa, tolong emak buat kuih. Masa darjah 1 kalau emak buat kuih, saya pun ponteng puasa... Penat lah kononnya.... Nanti dapatlah makan kuih yang tak berapa nak menjadi... mcm kembang sangat lah, tak cantik lah....

Masa dulu mana ada oven di rumah, ya lah di kampung kan.. Semua menggunakan cara traditional, arang or dapur minyak gasoline..


Cara membakar kuih bauhulu masa dulu2. Courtesy of Suziey.com . 


Saya rasa sekarang, membakar kuih bauhulu cara ni hanya di gunakan at the tourist attraction places.... Kadang2 kalau tak ada arang, emak saya gunakan sabut kelapa...


Ayah saya belikan emak oven gas masa saya form 1. Sebelum tu sama emak mengunakan "stove top oven"... kalau tak silap saya seperti gambar di bawah ni... dapur masak pun pakai dapur minyak tanah...

Masih ada di pasaran ke?


Beginilah rupa dapur minyak tanah... Masih ada lagi ke orang guna dapur ni?


4 tahun yang lalu, saya berpindah tempat kerja... Tukar kerja tukar responsibility.. Then saya rasa macam tak berapa seronok di tempat... Saya pun mula mencari2 hobby. Saya pun mula berjinak2 untuk mengikuti cake deco classes.  Then mula berani menerima tempahan.... However, until now I didn't really put 100% of my effort and energy into this field.. I am doing this on part-time basis, as I have full time job awaiting for me. Dah lah tu tak ada maid pulak...

Paling saya suka bila menerima tempahan untuk wedding or hantaran... Saya suka deco dengan bunga2 sebab bunga cantik...

 In the early of June, saya betul2 stress... Stress tentang kerja. (eh tak mau lah cerita pasal ni)... Sedih sangat... So bila stress saya suka buat dessert... Teringin lah pulak nak makan Ooey Gooey Triple Chocolate Brownie. Brownie ni sedap makan masa panas2 and topped with ice-cream.... Yummyy...



Ini lah brownie saya... Brownie panas makan dengan ice-cream sejuk.... Sedap!!!!


Brownie ni lembut sebab tu panggil saya letak nama Ooey Goey Tripple Chocolate... Saya buat menggunakan 3 jenis chocolate; dark,  Ooey Gooey pula sebab lembut..... Saya dapat recipe ni dari Food Network, tak ingat pulak nama brownie tu...So sesiapa yng nak mencuba, sila click Food Network

Cuba ya jangan tak cuba...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Letz Chat

Followers

Follow by Email