SDE

November 8, 2011

Eid Al-Adha Mubarak

Eid Al-Adha (Hari Raya  Aidil Adha) masih belum selesai. Hari ni 12th Zulhijjah, thats mean, esok will be the last day to celebrate hari raya. Seronok ke celebrate raya tahun ni? Kami sekeluarga tak pergi kemana mana pun. My father celebrate raya tahun ni di rumah kami, so tahun ni lain sikit suasana raya. Year in year out, setiap kali raya mesti balik kampung, tapi tahun ni lain sikit sebab Abang nak ambil SPM tahun ni. So kami decided to just celebrate Eid in Shah Alam. 

I have decided that I want to cook ketupat complete with the dishes. So, after Suboh on Saturday morning, my beloved hubby and I went to Pasar Tani. Banyak nak beli barang. Beli daging, hati dan limpa for rendang. Recipe rendang minang ni I belajar from arwah my mother in law. I sempat belajar masak rendang and masak lemak cili api. Setiap tahun mesti masak rendang, mesti a few kilos of daging. 


Inilah daun ketupat beli di pasar tani. 

Org yg jual tu claimed ada 100 helai, tapi bila dah anyam ketupat ada 90 helai jer, itu pun bukan semua boleh jadi ketupat. Ada yg besar and mostly kecil, nak anyam pun susah. Eh lupa pulak nak amil gambar masa anyam ketupat. So dapatlah buat dalam 80 biji ketupat... 


Sambil anyam ketupat, kami masak rendang. 4 kilos daging, 1 kilo hati dan sekeping limpa, boleh tahan juga banyak tu. 

Inilah rendang, belum cukup masak lagi.


Ini gambar close up..... masih lagi di kuali

The final product


Kami ada juga rendang ayam

Tidak ketinggalan, sayur lodeh. Tak boleh makan ketupat without lodeh, nak kuah sikit


Sambal goreng, the favorite


Sambal kacang is also a must have dish for raya


Dan sudah semestinya ketupat

By tengahari, makanan kami bertambah, neighbor sebelah rumah bagi ketupat daun palas and kari daging, while neighbor belakang rumah bagi laksa Johor. Yummehhh.


Dan tak ketinggalan, on the 2nd day of hari raya we must have this for breakfast

Jemput2 ikan bilis, makan cicah dengan rendang, nikmat nya hidup.....


Recipe for jemput2 ikan bilis nanti I share di lain entry ya.... Kali ni tak sempat buat cake. Tapi I buat cake on the 7th November sebab nak celebrate Akak's birthday.


1 comment:

  1. biasalah lau bli daun ketupat 100helai..yg blh wat ketupat ckit je..tukang jual daun tu nk untung je...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Letz Chat

Followers

Follow by Email