SDE

March 5, 2011

Buttermilk O Buttermilk

Buttermilk, photo courtesy of IslamicAnswers.com

Minggu lepas saya drive keliling Shah Alam dan Subang Jaya mencari buttermilk. Pagi-pagi saya called Bagus located at Seksyen 13, Shah Alam, tanya stok buttermilk. The lady said ada, so I told her that I'll go to the shop in the afternoon. Tapi alangkah malang nya nasib, bila saya sampai di Bagus tengahari tu, cari punya cari tak jumpa buttermilk. Saya tanya pembantu kedai, dia jawab: "dah habis, ada orang beli semua stock yang ada" Haaa.... siapalah yangbeli semua stock tu... ingat2 lah orang lain.....





Subang Parade, photo courtesy of hektargroup

Then, dengan perasaan yang hampa, saya drove to Subang Parade... Di sana ada Cold Storage.... Dengan confident saya pun melangkah masuk....Cari punya cari tak jumpa... Ulang alik depan area frozen food, dari bahagian yogurt, fresh milk, butter, cheese, tapi.... tak jumpa... Ala, dah habis....





Empire, photo courtesy of the Star

Saya pun mengambil keputusan untuk ke Empire, just across the street from Subang Parade. Di sana ada Jaya Grocer.... Masuk ke Jaya Grocer, saya pun terus ke chiller bahagian fresh milk, cheese, butter.... Melilau mata... Belek-belek, pegang-pegang, tapi tak jumpa... Habis juga... Sedih nya...



OK... Kat Jaya Grocer dan Cold Storage tak ada, mungkin di Carrefour ada.... Saya pun menapak dari Empire ke Carrefour. Sampai di Careefour saya pun terus menuju ke tempat frozen food area. Cari punya cari tak jumpa juga... Frust betul, dah lah penat berjalan dari Subang Parade ke Empire, then jalan lagi ke Carrefour, tapi apa yang dicari tak jumpa... Siapalah yang menghabiskan buttermilk ni...  Mesti maju business kuih orang ni, sampai habis Buttermilk di area Subang ni... ish, ish, ish


Macamana ni... cake nak kena buat juga, walau apa yang terjadi... My friend dah order, dan saya dah janji nak buat, tapi bahan tak cukup... Nak menangis....


Saya pun balik dengan tangan kosong. Sampai je di rumah, saya terus buka internet, Google, teman setia saya, dan tidak pernah menghampakan saya... Type "homemade buttermilk recipe" within 0.4seconds, keluar 440,000 results. Banyak tu....


Saya cuba salah satu recipe dari Group Recipes. Mudah saja... Kalau lah saya tahu buat homemade buttermilk begitu mudah, tak perlu saya tawaf dari Subang Parade, Empire dan Carrefour...


Sebenarnya, ada empat cara untuk membuat homemade buttermilk. Saya cuba satu recipe dan hasilnya memuaskan hati. Disini saya lampirkan recipe buttermilk yang telah saya cuba.
 Bahan bahan yang diperlukan:

1 cawan susu (gunakan whole milk)
1 tbs lemon juice (boleh diganti dengan cuka makan) 
Cara membuat buttermilk:

1. Tambahkan lemon juice kedalam susu dan kacau.
2. Biarkan di suhu bilik selama 15 minit
3. Kacau buttermilk sebelum digunakan
 
 
Rasa dan texture homemade buttermilk ni sama seperti store bought buttermilk. Jadi kalau tak jumpa buttermilk di kedai dan suppermarket berdekatan, boleh lah cuba recipe ni.




4 comments:

  1. salam.. tumpang tanye... sy tgh cari buttermilk jugak utk buat kek red velvet.. kedai Bagus kt sek 13 tu, boleh x bgtau specific location die?

    n cari buat bettermilk tu pun saya dh jumpa sblm ni tp mcm takut nk try, kalau xjd nnt rosak 1 kek.. so mmg betul2 jd ke kalau guna cara kt atas ni utk buat buttermilk sendiri?

    ReplyDelete
  2. As Salam Singurl, address Bagus Sek 13 ada di http://www.bagus.com.my/contact.asp Boleh cari map at this website... Boleh juga cari di Cold Storage, sebab I pernah beli kat sana...

    Kalau I tak dapat cari buttermilk, I buat sendiri ikut cara kat atas ni... so far ok...

    ReplyDelete
  3. Assalam. Saya supply buttermilk powder. Packing 25kg 1 kampit. Harga rm23.00 sekilo. 0125596728

    ReplyDelete
  4. Assalam. Saya supply buttermilk powder. Packing 25kg 1 kampit. Harga rm23.00 sekilo. 0125596728

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Letz Chat

Followers

Follow by Email