SDE

February 26, 2011

Bahan Ganti Untuk Herba dan Rempah Ratus

Courtersy of : ifood.tv


Kadang-kadang masa kita masak atau mencuba recipe baru, kita kekurangan setengah dari rempah ratus dan bahan perasa. Susah kan.... Bila dah masak, rasa macam kekurangan sesuatu... tapi kalau tanya pendapat para pengkritik di rumah ni, dengan muka selamba mereka akan cakap "kurang sedap lah Umi" Adusssshhh....... 


Di sini saya lampirkan jadual bahan-bahan ganti yang saya salin dari about.com home cooking. Macam-macam ada di sini.....


Tapi kena ingat, rasa makanan tidak akan exactly sama dengan the original intended recipe. Jadi, dinasihatkan untuk memulakan substitution dengan setengah dari jumlah yang di kehendaki di dalam recipe, kemudian, pandai-pandai adjust mengikut citarasa masing-masing. Siapa tahu, mungkin rasaa masakan menjadi lebih enak....



So, kalau tak cukup herba dan rempah ratus kat dapur tu tak adalah alasan tak nak masak kan......


Rempah            Bahan Ganti
Allspice               Cinnamon; cassia; dash of nutmeg or mace; or dash of cloves
Aniseed               Fennel seed or a few drops anise extract
Cardamom          Ginger
Chili Powder       Dash bottled hot pepper sauce plus a combination of oregano and cumin
Cinnamon            Nutmeg or allspice (use only 1/4 of the amount)
Cloves                Allspice; cinnamon; or nutmeg
Cumin                 Chili powder
Ginger                 Allspice; cinnamon; mace; or nutmeg
Mace                  Allspice; cinnamon; ginger; or nutmeg
Nutmeg               Cinnamon; ginger; or mace
Saffron                Dash turmeric (for color)


Herba                      Bahan Ganti
Basil                         Oregano or thyme
Chervil                      Tarragon or parsley
Chive                        Green onion; onion; or leek
Cilantro                     Parsley
Italian Seasoning        Blend of any of these: basil, oregano, rosemary, and ground red pepper
Marjoram                  Basil; thyme; or savory
Mint                          Basil; marjoram; or rosemary
Oregano                   Thyme or basil
Parsley                      Chervil or cilantro
Poultry Seasoning    Sage plus a blend of any of these: thyme, marjoram, savory, black pepper, and rosemary
Red Pepper               Dash bottled hot pepper sauce or black pepper
Rosemary                 Thyme; tarragon; or savory
Sage                         Poultry seasoning; savory; marjoram; or rosemary
Savory                     Thyme; marjoram; or sage
Tarragon                  Chervil; dash fennel seed; or dash aniseed
Thyme                      Basil; marjoram; oregano; or savory



Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Letz Chat

Followers

Follow by Email