SDE

February 21, 2011

Spaghetti Goreng





Hari Ahad yang lepas, my sister and her family from Mersing singgah kat rumah. Mereka sampai petang, tapi dari malam sebelum tu saya sibuk tanya semua orang kat rumah nak masak apa. Saya ni bab masak memasak ni agak slow sikit. Pagi Ahad only decided nak masak spaghetti goreng.

My hubby tak berapa suka spaghetti bolognese, saya dan Afiqah tak boleh makan mee kuning. Aiman suka pasta with cheese and lots of black pepper dan Batrisyia prefer malay food.... So spaghetti goreng is the best option dan menepati cita rasa semua orang with bit of everything; pedas for my hubby, pasta and blackpepper for Aiman (garnished with grated parmesan cheese), local flavour for Batrisya, and no mee kuning for me and Afiqah.

Bahan-bahan:
1 packet spaghetti
300gm daging kisar
1 batang carrot
2 batang celery
2 biji tomato
2 biji telur
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 tbsp cili kisar
2 tbsp tomato ketchup
Olive oil untuk menumis
garam dan black pepper secukup rasa



Panaskan olive oil dan tumis bawang besar dan bawang putih yang telah di cincang halus. (Olive oil ini boleh diganti dengan miyak sayuran.) Tumis hingga bawang berwarna kekuningan (or golden brown)

Saya gunakan pure olive oil untuk menumis instead of Extra Virgin Olive Oil (EVOO). Extra virgin olive oil has a relatively low smoking point, so tak sesuai untuk menumis. Sila klik di sini untuk memilih EVOO yang sesuai untuk masakan.


 Masukkan carrot dan celery yang telah dihiris nipis. Tumis lagi beberapa minit sehingga carrot dan celery lembut.



 Masukkan cili kisar. Kurangkan cili kalau tak suka pedas... (my hubby prefer it hot....). Tumis sehingga cili masak.



Kemudian masukkan daging kisar. Tumis sehingga daging masak



Masukkan telur yang telah di pukul



Masukkan tomato.....



 Masukkan tomato ketchup. Kacau sehingga sebati.....



Masukkan spaghetti..... Gaul hingga sebati....



Tambahkan garam dan black pepper secukup rasa



tadaaaa.... dah siap... ready untuk di makan....



without any garnishing



Garnished with parmesan grated cheese and black pepper...

Selamat mencuba.....

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Letz Chat

Followers

Follow by Email