SDE

January 11, 2013

Shelf Life of Cheese


Pict courtesy of http://www.wineandleisure.com/images/cheese.jpg

Assalamualaikum.

Baru baru ni saya mencuba recipe Walnut Cheese Brownies dari blog Resipi Citarasawan. Untuk resipi dari Kak Wan sila click di sini. Tapi hari ni saya bukan nak bercerita tentang resipi ni... Resipi ni memang sedap, dan untuk penggemar brownies di luar sana, sila lah cuba resipi ni. Sedap, memang sedap.

Hari ni saya nak bercerita tentang cheese. Mula2 tu rasa seronok sebab bahan2 semua ada. Bila saya tengok stock cream cheese dalam fridge, Ya Allah, ada tiga bungkus cheese yang dah expired. Nasib baik ada satu block cheese yang belom expire, so boleh lah saya meneruskan kerja2 membuat brownies tu.....

Saya rasa satu pembaziran terpaksa buang cheese yang dah expire tu. Jadikan ini satu pengajaran, lain kali jgn beli banyak2 dan simpan dalam fridge. Ini kena selalu check stock dalam fridge dan pantry.....

Saya pun "google" untuk check jangka hayat cheese dan beberapa dairy products. Dairy products ni jangka hayat agak pendek. Bila say checked, rupa2nya sesetengah dari cheese ni masih boleh digunakan walaupun telah melebihi "expiry date" or "best before date". 

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut cara2 menyimpan dairy products dan mengenal pasti sama ada products tu masih selamat untuk di makan sila lawati laman web eatbydate


Di sini saya lampirkan jadual jangka hayat untuk beberapa jenis cheese. Walaupun cheese telah mejangkau "best before date" teteapi masih belom berubah warna, tidak berbau, tidak berkulat dan masih lembut, 
In Sya Allah, cheese tu masih boleh di gunakan. 


Hard Cheeses

(Unopened)
Fridge
Freezer
Past Printed Date
Past Printed Date
Hard Cheese (Parmesan, Asiago, Romano) lasts for
2-4 Months
6-8 Months
Shredded Hard Cheese lasts for
1-2 Month
6-8 Months
Semi-Hard Cheese Chunk (Cheddar, Swiss) lasts for
1-2 Months
6-8 Months
Sliced Semi-Hard Cheese lasts for
1 Month
6-8 Months
(Opened)
Refrigerator
Freezer
Hard Cheese Chunk (Parmesan, Asiago, Romano) lasts for
3-6 Weeks
6-8 Months
Shredded Hard Cheese lasts for
3-4 Weeks
6-8 Months
Semi-Hard Cheese Chunk lasts for
3-6 Weeks
6-8 Months
Sliced Semi-Hard Cheese lasts for
2 Weeks
6-8 Months


Soft Cheeses

(Unopened)
Refrigerator
Freezer
Past Printed Date
Past Printed Date
Brie Cheese lasts for
1 Week
Mozzarella Cheese lasts for
1-2 Weeks
6 Months
Feta Cheese lasts for
1 Week
Monterey Jack Cheese lasts for
1-2 Weeks
6 Months
Muenster Cheese lasts for
1-2 Weeks
Havarti Cheese lasts for
1-2 Weeks
6 Months
Gorgonzola Cheese lasts for
1-2 Weeks

Cream Cheese

(Unopened)
Refrigerator
Freezer
Past Printed Date
Past Printed Date
Cream Cheese (Foil Wrapped) lasts for
3-4 Weeks
2 Months
Cream Cheese (Plastic Container) lasts for
3-4 Weeks
Flavored Cream Cheese lasts for
3-4 Weeks
Reduced Fat Cream Cheese lasts for
2-3 Weeks
Neufchatel Cheese lasts for
2-3 Weeks
(Opened)
Refrigerator
Freezer
All Cream Cheese lasts for
1-2 Weeks

Cottage Cheeses

(Unopened)
Refrigerator
Freezer
Past Printed Date
Past Printed Date
Cottage Cheese lasts for
7-10 Days
3 Months
Ricotta Cheese lasts for
7-10 Days
3 Months
(Opened)
Refrigerator
Freezer
Cottage Cheese lasts for
5-7 Days
2-3 Months
Ricotta Cheese lasts for
5-7 Days
2-3 Months

2 comments:

  1. Deciding to buy online can result in a huge cost savings while providing you the best
    options for your hair care needs today. Habits die hard and whatever your regime
    has been in the past, you do need to have a good look around at
    what is on offer for different hair types and textures.
    The professional hair merchandise of Loreal are effectively currently being sold all more than the
    world in about one hundred thirty different countries.


    Here is my website hair products

    ReplyDelete
  2. If there's give in the stakes or the form, neither of them are doing their jobs correctly. First, ready mixed concrete in Sunderland can help you get your construction job done faster. Read your warranty carefully, and you'll see that it probably doesn't cover walls with efflorescence.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Letz Chat

Followers

Follow by Email