SDE

August 22, 2012

Jom Breakfast - Hari Raya Kedua


Our Breakfast

Petang hari raya pertama dah terfikir nak breakfast apa the next day... Akak bagitau her Mak Ngah dia nak makan Lontong Goreng. Kami sekeluarga tak pernah makan, tapi Mak Long dan Mak Ngah selalu buat. Saya rasa lontong goreng ni can only be found in Johor... Tak jumpa di Shah Alam.

So, pagi2 Mak Ngah sibuk masak lontong goreng. Saya dah intai bahan2 untuk buat lontong goreng ni, so next time boleh buat sendiri.... Nak recipe? Recipe ada di penghujung entry ini. Sila scroll ke bawah....


Ini lah Lontong Goreng Mak Ngah

Saya pulak menyediakan our must have breakfast on the 2nd day of hari raya, Lempeng Kelapa!!! or Coconut Pancake (nama glamour lah tu...). Makan dengan Rendang Minang, memang superb. Siapa lalu lalang memang tak sedar lah...

Lempeng and Rendang Minang

Kami juga menyediakan ayam masak merah pagi tu... Actually, ayam dan rendang adalah lauk leftover from the 1st day of raya... 

Ayam Masak Merah

Rendang Minang

Rendang Minang ini ada lah dari recipe Arwah Emak Mertua.. sempat belajar masa baru2 mendirikan rumahtangga dengan Mr Hubby... Yang menarik tentang rendang ni sebab selain dari daging kami juga campurkan limpa dan hati... Kalau ikutkan original recipe, ada jantung dan paru...

Jom breakfast....

Recipe Lontong Goreng Mak Ngah

Bahan2:
Bawang merah
Bawang putih
Cili merah (ikut tahap kepedasan individu)
Ikan bilis
Sawi
Carrot
Nasi impit di potong dadu
Sedikit perencah ayam / ikan bilis (ikut citarasa)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

(Maaf, tak ada sukatan, recipe Mak Ngah semua main agak2 aje, next time kalau saya buat, saya cuba bagi sukatan)

Cara membuatnya:

Tumbuk bawang merah, bawang putih dan cili merah. (Jangan gunakan blender, tak sedap sebab bercampur air. Kalau rasa tak larat nak gunakan lesung boleh gunakan food processor yang tak perlukan air). 

Ikan bilis di tumbuk kasar.

Sawi di potong kasar, dan carrot di hiris halus... Mengikut citarasa masing2.. 

Panaskan minyak. Tumiskan bahan2 yang telah ditumbuk termasuk ikan bilis hingga naik minyak. Masukkan nasi impit yang di potong dadu. Gaul hingga rata. Masukkan sawi dan carrot. Gaul kan. Tambahkan garam secukup rasa dan perencah ayam / ikan bilis.

Gaul hingga semuanya masak... Angkat dan hidangkan.

Lontong Goreng Mak Ngah





1 comment:

  1. Rencah lontong grg cam msk nasi grg..cume tukar ngn nasi impit

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Letz Chat

Followers

Follow by Email