SDE

May 15, 2010

Ikan Patin Masak Tempoyak

Last weekend, I cooked Ikan Patin Masak Tempoyak for dinner. Sedaaappp sebab dah lama tak makan ikan patin ni. My neighbour bagi ikan patin ni a few weeks ago, tapi sebab tak ada tempoyak, saya simpan ikan dalam fridge. Susah pulak nak cari tempoyak. Dua minggu yang lalu, rezeki datang bergolek. My hubby's staff bagi pula tempoyak. So boleh lah masak tempoyak....

Saya tak pernah buat ikan patin masak tempoyak sebelum ni. Saya pun selongkar buku resepi, jumpa!!! Happy sangat....Check ingredient, tak cukup lah pulak, daun kesum tak ada, tapi daun kunyit ada... So boleh lah... Just proceed with the plan....




Tumis cili api, kunyit dan serai




Masukkan tempoyak




Masukkan ikan dan daun kunyit




Masukkan timun dan tambah air. Di ikuti dengan garam dan gula secukup rasa




Ini lah hasil nya..... Sedap kan.....


Next time boleh cuba lagi, ada lagi seekor ikan patin dalam fridge........

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Letz Chat

Followers

Follow by Email