SDE

May 14, 2013

Ooo Nasi Goreng




Saya dan anak2 memang suka makan nasi goreng, tak kira lah nasi goreng kampung, nasi goreng pataya atau apa2 saja nasi goreng. Bila makan asyik bertambah tambah, non stop, lebih2 lagi bila di lengkapi dengan cili potong kicap. Siapa lalu kat belakang memang tak nampak...

Tapi bila check the calories for a plate of nasi goreng, terduduk di buatnya. 600++ kcal per plate of nasi goreng, banyak tu!!!! buat training almost 1 jam baru boleh burn calories sebanyak tu. Tak sanggup....

Jadi untuk mengurangkan rasa bersalah, saya gunakan olive oil untuk nasi goreng saya. Campurkan sayur2an kegemaran, dan tumbukkan ikan bilis banyak2. Bila makan tambahkan sayur sayuran seperti lettuce, tomato, timun dan segala jenis ulam. Kan jadi healthy food... 

Untuk anak anak, saya gorengkan chicken nugget sebagai makanan tambahan. So nasi goreng yang asalnya teramat simple now dah jadi a complete meal. Mudah kan...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Letz Chat

Followers

Follow by Email