June 10, 2011

Kursus Lanjutan Terokai Rahsia Coklat

Ini adalah entry tertangguh...


I attended this 2 days class organised by Chef Amer last month. This was my 2nd class with him. Seronok belajar dengan Chef Amer ni. Kelas pertama kami di ajar cara2 untuk mengendalikan chocolate compound, kelas ni pula kami belajar cara2 untuk membuat chocolate mnggunakan chocolate couverture.


Ini lah sebahagian dari gambar2 semasa dalam kelas..















Chef Amer in action


Me and Salfarina. I am practicing tempering the chocolate and supervised by Sal.

Salfarina ni working full time as a lecturer, tapi masa ada lagi masa buat chocolate.. Ada kedai chocolate di Melaka, THC Chocolate. Saya kagum dengan Sal and her partners, masih muda tapi rajin berusaha untuk maju.


Check temperature, ok tak??? Dah boleh masukkan dalam mold ke???




Chef Amer buat demo



Inilah bunga gubahan Chef Amer



Process pembahagian chocolate






 Gambar2 hasil kerja kami akan saya masukkan di next entry.

No comments:

Post a Comment