March 25, 2011

Sour Cream Pasta


Sour Cream Pasta

Another recipe from Ree Drummond.  Saya suka mencuba recipe casserole with lots of cheese. Anak anak saya suka anything with cheese, especially Aiman, and he loves pasta with cheese.

Nama asal recipe ni ialah "Sour Cream Noodle Bake" tapi saya tukarkan menjadi "Sour Cream Pasta", sebab saya tak gunakan egg noodle, tapi saya gantikan dengan Bow Tie Pasta or in italian known as farfalle. Anak bongsu saya, Batrisyia pilih pasta ni.



Some of the ingredients; pasta, sour cream, cream cheese, tomato sauce.... Not in the photo; minced meat, green onion (daun bawang), garam, lada hitam dll....



Masak daging... tak perlu gunakan minyak....


Kacau hingga masak



Masukkan tomato sauce



Kacau...



Tambahkan garam secukup rasa dan lots of freshly ground black pepper. I meant plenty, really plenty of black pepper....

Boleh juga tambahkan chili flake dan italian seasoning, mengikut cita rasa masing masing.


Sementara menunggu meat sauce masak, rebus pasta



Setelah masak, toskan....



Sour cream...



Tambahkan cheese

In the original recipe, Ree used curd cottage cheese. Saya cari di hypermarket, tapi tak jumpa this cheese. Sekiranya tak ada cottage cheese, gantikan dengan ricotta cheese. Ricotta cheese pun tak jumpa, so saya ganti dengan cream cheese. The most important ada cheese....



Kacau rata



Tambahkan dengan plenty of freshly ground black pepper...



Masukkan pasta


Gaul rata


Masukkan daun bawang dan kacau rata

Pasta di bahagi dua...

Masukkan 1 bahagian pasta dalam casserole


Tambahkan dengan separuh dari meat sauce....


Cheddar cheese... pastikan parut sendiri cheddar cheese anda....



Taburkan separuh dari cheese...




Ulang dengan lebihan pasta, meat sauce dan cheese. Bakar di dalam oven dengan suhu 175C selama 20 - 30 minit, atau sehingga cheese melted...



Inilah hasilnya




Yummy...



The verdict: Aiman loves it, Batrisyia kurang menggemari pasta ni, sebab agak masam...


Recipe

Ingredients:
• 500gm minced meat
• 1 can (15-ounces) Tomato Sauce
• ½ tsp garam
• Freshly Ground Black Pepper
• 250gm Pasta
• ½ cawan Sour Cream
• 1-¼ cawan Curd Cottage Cheese
• ½ cawan daun bawang yang telah dicincang 
• 1 cawan Sharp Cheddar Cheese yang telah di parut


Cara cara membuat:

Panaskan oven 175C


Masak minced meat, dan setelah daging masak masukkan tomato sauce. Tambahkan garam and lada hitam. Kacau dan biarkan sehingga masak.

Masak pasta dan toskan.

Di dalam mangkuk yang berasingan, gaulkan sour cream dan cheese. Masukkan lada hitam (banyak). Masukkan pasta, gaul. Tambahkan daun bawang dan gaul.

Masukkan separuh dari pasta ke dalam casserole. Ratakan. Lapiskan bahagian atas pasta dengan meat sauce. Taburkan separuh dari cheddar cheese. Ulang dengan pasta, meat sauce dan akhir sekali degan cheese. Bakar selama 20 minit atau sehingga cheese cair.


Please click here for the original recipe.


No comments:

Post a Comment